Hidden figures – Katherine Johnson, Mary Jackson en Dorothy Vaughan
Het afgelopen weekend heb ik samen met mijn man naar de film ‘Hidden figures’ gekeken. We vinden niet heel erg vaak samen een film leuk, maar deze wel. Een tijd geleden hebben we een stukje gezien in de bioscoop en weer een tijdje daarna de film van televisie opgenomen. Dit weekend was het dan zover en hebben we eindelijk deze film gekeken.
Hidden figures
Volgens mijn echtgenoot zat ik de hele tijd op het puntje van de bank! Ik had niks in de gaten en ging er helemaal in op. Vanaf de eerste minuut was ik gegrepen door het verhaal over drie Afro-Amerikaanse vrouwen die bij NASA werken en elk op hun eigen manier het verschil maken. We hebben het over begin jaren zestig van de vorige eeuw. Martin Luther King heeft de historische woorden ‘I have a dream’ dan nog niet uitgesproken.
Gedurende de film heb ik regelmatig gedacht “wat een vrouwen! Hier wil ik een keer een verhaal over schrijven”. Ik wist toen uiteraard niet dat Katherine Johnson deze week zou overlijden en ik mijn eerste blog aan haar en haar twee collega’s zou wijden.
De link met wat ik doe
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat deze dames met mij te maken hebben. En met mijn bedrijf en wat ik doe. Link 1: het verhaal gaat over de carrière van drie vrouwen. Link 2: en hoe ze uiteindelijk op de plek zijn gekomen waarop ze het verschil hebben kunnen maken. Iets waar ik me in de begeleiding van studenten of pas afgestudeerden in hun eerste stappen richting de arbeidsmarkt ook op richt. Niet schrikken! Ik bedoel niet dat je dan meteen het verschil op wereldniveau moet maken en mensen op de maan moet zetten zoals Katherine deed.
Link 3: wat de dames laten zien, is dat ze elk hun eigen talent ontdekken en hiervoor staan. Geloof me, het was waarschijnlijk in het echt heftiger dan de film laat zien, maar Mary Jackson is bijvoorbeeld naar de rechter moeten stappen om toegang te krijgen tot een ‘witte school’ om aanvullend onderwijs te mogen volgen om uiteindelijk een opleiding tot ingenieur te kunnen doen. Ze krijgt het voor elkaar en wordt de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse ingenieur bij NASA.
Link 4: ze volgen niet per definitie de gebaande paden. Geen idee in hoeverre het de waarheid benadert -het is en blijft film-, maar ‘Hidden figures’ laat zien dat dame nummer drie, Dorothy Vaughan, zich niet laat intimideren door een computer die haar werk en dat van vele anderen gaat overnemen. Zij verdiept zich in de programmeertaal van het apparaat, sluipt de ruimte binnen waar het staat en weet als enige het ding aan de praat te krijgen. Ze behoudt zo niet alleen haar baan en die van haar collega’s, maar wordt zelfs gepromoveerd tot supervisor; uniek voor die tijd.
Durf
In de film maken de dames het verschil op wereldniveau; iets dat voor weinigen is weggelegd. Wat mij het meeste intrigeerde, is dat durf om voor jezelf te kiezen in je loopbaan het verschil kan maken voor jou als persoon. En uiteindelijk heeft een bedrijf hier ook het meeste aan. In het geval van NASA waren ze bijna de strijd met de Russen verloren als er niet naar Katherine was geluisterd.
Dit wil ik ook heel graag bereiken met de studenten en pas afgestudeerden die ik begeleid. Wat is jouw talent? Hoe kan dit voor het voetlicht gebracht worden? Waar komt dit tot zijn recht? En blijven we op de gebaande paden of zoeken we juist daarbuiten om te komen op de plek waar jij dit talent kunt laten zien?
Mijn eerste blog had ik eigenlijk willen schrijven over het opzetten van mijn bedrijf, wat ook overeenkomt met de zoektocht van ‘mijn’ studenten, maar door het overlijden van Katherine Johnson heb ik mijn onderwerp aangepast. Een ode aan de dames is wellicht teveel van het goede, dat laat ik aan anderen over. Ik krijg wel nog steeds een warm gevoel als ik terug denk aan de film en ze hebben mij in elk geval geïnspireerd. Wie weet hoe ik het verschil kan maken? Stay tuned als ook jij nieuwsgierig bent.